Ga direct naar: Navigatie | Inhoud
"  Wat fijn dat deze vorm van behandeling nu ook particulier mogelijk is. Het hele gezin merkt het effect.  "

Wat is beeldende therapie?

Verven kleur creatieve therapie

Doen en ervaren

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie. Dus eerst doen en ervaren, en daarna praten. Het is een vorm van therapie die met behulp van creatieve materialen een proces in gang zet om te ervaren, te oefenen, te veranderen, en uiteindelijk meer inzicht te krijgen in jezelf.

Beeldend werken kan een geschikte manier zijn om identiteit en zelfvertrouwen te versterken, emoties te leren kennen en zelfstandigheid te vergroten.

Beeldende materialen

Tijdens de sessie werk je altijd met beeldende middelen zoals teken- en schildermaterialen, klei, gips of bijvoorbeeld steen. Door middel van de opdrachten en oefeningen werk je aan jouw eigen thema's. Er bestaat géén goed of fout tijdens het werken aan de opdrachten. Wel kun je verschillende dingen uitproberen, én nieuwe mogelijkheden van jezelf ontdekken.

De manier waaróp jij met de materialen omgaat en wat je er mee uitdrukt, zegt iets over jou en jouw verhaal. Dit kan spannend zijn en soms gevoelens oproepen die zijn weggestopt. Het geeft je echter ook de mogelijkheid om met hulp van de therapeut grip te krijgen op je problemen en gevoelens, er anders mee om te leren gaan, zaken een plek te geven en te verwerken.

Praten

Bij een sessie beeldende therapie praten we meestal ook, maar soms werken we ook een tijd in stilte. We kunnen praten over wat je hebt gemaakt en hoe je dat hebt gedaan. Maar ook over je problemen, gevoelens, en je valkuilen. Dit gebeurt doorgaans aan de hand van het werkstuk wat je maakt. Je leert en ontdekt door te doen en door te ervaren. Voelen, denken en doen, komen hierdoor steeds meer in balans.